13-Story Office Tower Development

Client:

Scope:

Construction Cost:

Completion Date:

The 300,000 square foot, 13 story Crown Centre office tower is a 9.98 acre first phase of a 46 acre mixed use development project planned by KAI. The structure was placed on a diagonal at the southeast corner of the site to take maximum advantage of its prominent location at the intersection of I-77 and Rockside Road.

The building is oriented to take advantage of views to the Cleveland skyline and to the Cuyahoga River Valley. Offsets in the floor plan maximize the number of corner offices. The stepped configuration of the building, which occurs within the 30' x 30' bay module of the structure creates additional interest in the building exterior and provides a variety of floor sizes and shapes for leasing purposes. Roof terraces occur adjacent to the multiple corner offices at the fifth, eighth and eleventh floors.

CC-ED01-112edit.jpg
CC-ED05-110edit.jpg
Mather-Park.jpg
Ext2.jpg

Office Building Part New Mixed-Use Facility

Client: Veterans Development, LLC

Scope: 6-Story, 150,000 SF Office Building; Bridge Connectors; 122 Bed, 73,000 SF Volunteers of America Domiciliary; 2,000 stall Parking Structure; 2-story Future Retail/Office Building.

Construction Cost: $65,000,000

Completion Date: May 2011

The new six-story, 150,000 SF Office Building is a part of a new Mixed-Use Facility for the Cleveland VA Medical Center at Wade Park. The project developed by Veterans Development, LLC also included Sitework, new Bridge Connectors, a new Volunteers of America Domiciliary, and Parking Structure. KAI developed the design for the five major elements of the Project with a consistent theme to provide a "campus" type setting. The urban project site is located within both the East Boulevard Historic District and the Landmarks Commission District of Cleveland. The site is next to the main campus of the Cleveland VA Hospital and also abuts Rockefeller Park to the west and a residential district to the north. The Kaczmar Team attended many public meetings and worked closely with adjoining residents, property stakeholders, and the governing design review agencies to incorporate suggestions for the exterior building design to ensure the Project would complement and enhance the historic Cleveland neighborhood.

Office Building A/E Services included tenant improvements of six floors for occupation by the VA administrative offices, as well tenant improvements for the basement level which houses a premier Data Center for the VA. KAI worked closely with VA architects and respective departmental representatives to customize floor plans which would best suit end-user group needs.

CC-ED01-112edit.jpg
CC-ED05-110edit.jpg
Mather-Park.jpg
The entire architecture and consultant team has listened closely to the Medical Center throughout the entire project. The project has been well organized. Communications have been very effective. I would highly recommend Kaczmar Architects as an architecture firm that provides cost effective and creative design solutions. They are responsive, and truly approach a project as a member of the construction team, in the overall construction process.
— David Sabol - Chief Engineering Services | U.S. Department of Veterans Affairs | Louis Stokes Cleveland Veteran Affairs Medical Center
entry1.jpg
Lobby.jpg

Office Relocation and Renovation

Client: Construction Resources One

Scope: 38,000 SF

Construction Cost: $965,000

Completion Date: 2014

This project consisted of interior renovations for approximately 38,000 SF of the historic North Canton Hoover District Building for use by the Ohio Bureau of Workers’ Compensation. Renovated areas included approximately 34,000 SF of Third Floor tenant improvement administrative office space, in addition to approximately 4,000 SF of the adjacent Common Area Main Entry Lobby and New Public Restrooms.

CC-ED01-112edit.jpg
BWC-63.jpg
BWC-31.jpg
BWC-47r.jpg
BWC-03.jpg
BWC-05.jpg
BWC-12.jpg

New Corporate Headquarters

Client: National Interstate Insurance

Scope: 96,600 SF, 4 Stories

Construction Cost: $6,800,000

Completion Date: 2014

In 2000, KAI was retained by National Interstate Insurance to provide A&E Services for a new Corporate Headquarters Office located on a sloped site overlooking Interstate 271 in Richfield, Ohio. The lower level consists of three conference rooms, a fitness center, leasable office space, storage areas, and 24 executive parking spaces. The first and second levels contain leasable office space, while the upper level has been used as the corporate headquarters for National Interstate Corporation. 

Subsequent to the completion of the initial Shell Building, KAI began providing ongoing Tenant Improvement Services within this structure in 2000. In the ensuing 18 years, KAI has worked on a frequent basis to successfully provide comprehensive A&E Services on numerous Office build-out and renovation projects of varying types and sizes at this site, as well as within two additional buildings in the Kinross Lakes Corporate Park. In 2016, National Interstate retained KAI to develop a Master Plan and design the 118,000 SF, five-story New 2018 World Headquarters Building. A&E Services included that for the Building Shell & Core, as well as for Tenant Improvements of all five floors. The 2018 HQ Office Building Project was divided into three separate Phases for Site & Foundation, Shell Building, and Interiors scopes of work

CC-ED01-112edit.jpg
BWC-63.jpg
BWC-31.jpg

Five Story New World Headquarters Building

Client:
National Interstate Insurance

Scope:
120,000 SF; 5 stories including Lower Level

Construction Cost: $6,800,000

Completion Date:
Spring 2018

After successfully completing the Corporate Headquarters for National Interstate Insurance (NII) in 2002, NII once again retained KAI in 2016 to develop a Master Plan and design the 118,000 SF, five-story New 2018 World Headquarters Building. A&E Services included that for the Building Shell & Core, as well as for Tenant Improvements of all five floors. The 2018 HQ Office Building Project was divided into three separate Phases for Site & Foundation, Shell Building, and Interiors scopes of work.

CC-ED01-112edit.jpg

Interior Renovation of New Collaboration Center

Client: Sherwin-Williams

Scope: 1,100 SF

Construction Cost: $380,000

Completion Date: 2013

This project involved the interior renovation of a portion of the Sherwin-Williams Beta Building 3rd Floor for use as their “Collaboratory Room”. Sherwin-Williams envisioned a collaborative open studio space for employees which would simultaneously encourage team building and stimulate free thought and expression. KAI therefore designed a space with an open atmosphere, graphic studio feel; ample space for group seating; abundant natural lighting; and a mix of custom architectural details throughout that would foster the creative process.

CC-ED01-112edit.jpg
BTC-Collaboratory---Main-1-.jpg
BWC-31.jpg
BTC-Collaboratory---MainRm-.jpg